Event detail | Havířská bašta

Havířská bašta

DSC05623.jpg
20. 4. 2010 – 29. 8. 2010 Březové Hory - důl Vojtěch  
Výstava o tradiční příbramské kuchyni 19. století se zaměřením na typická hornická jídla.

Výstava nabízí pohled "pod pokličku" kuchyně příbramských prostých horníků i zámožnějších měšťanů. Ukáže, co se skrývá pod názvy typických krajových jídel, jakými jsou například bác, uhlířina nebo muzika, či jak se připravoval svítek, pivní polévka a kapouni. K vidění jsou slavnostní jídelní servisy i jednoduché kameninové nádobí a další předměty dobových kuchyní i jídelen. Zajímavé jsou též neobvyklé recepty, například úprava žab, šneků, raků a jiné. Většina vystavených předmětů pochází ze sbírky Hornického muzea Příbram, některé jsou zapůjčeny od soukromých majitelů. Mnohé z nich jsou veřejnosti prezentovány poprvé.

Autorky výstavy: Mgr. Lenka Blažková, Ph.D., Mgr. Klára Posekaná, Mgr. Jana Fischerová.


Doprovodný program k výstavě Havířská bašta - cyklus přednášek tematicky se týkajících stravy a její přípravy, které se konají pravidelně každé úterý přímo ve výstavním sále dolu Vojtěch, vždy od 17 h:

27. dubna 2010
Produkty z kozího mléka
Emilie Citterbartová (majitelka kozí farmy v Březí u Lnář)

4. května 2010
Tradiční vaření piva
Jaroslav Posekaný

11. května 2010
Včelí med
Ing. Josef Kala

18. května 2010
Mlynářství
Bc. Rudolf Šimek


Součástí výstavy je dětský koutek (v samostatné místnosti) s možností zabavit se na téma:

Hrajeme si na Popelku - hledání vybraných zrn ze směsi semen (čočka, hrách, pšenice, ječmen, oves aj.).
Určování koření pomocí čichu a některých zemědělských plodin pomocí hmatu.
Modelování tradičních tvarů pečiva.

Pracovní list ke stažení zde

 

Fotogalerie

DSC09895.jpg
DSC09896.jpg
DSC09897.jpg
DSC09898.jpg
DSC09904.jpg
DSC09905.jpg
koutek2.jpg
koutek3.jpg
kozifarma1.jpg
kozifarma2.jpg
kozifarma3.jpg
kozifarma4.jpg
plakat.jpg
reklama.jpg
scan 8.jpg